Seminariet är riktat till personalen inom yrkesutbildningen på andra stadiet och är en fortsättning på de regelbundet återkommande seminarierna där den finlandssvenska yrkesutbildningen står i fokus. Tema för i år är social hållbarhet.
Social hållbarhet är en grundläggande princip som betonar vikten av rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter inom hållbar utveckling. I ett socialt hållbart samhälle lever människor ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Det är ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum. För att uppnå social hållbarhet krävs att människor känner tillit och förtroende för varandra samt är delaktiga i samhällsutvecklingen.
Social hållbarhet inom arbetslivet är en investering i människors välbefinnande och arbetsförmåga. Genom att skapa en hälsosam arbetsmiljö, hantera stress och främja balans kan vi bidra till att individer orkar och trivs i sitt arbete. Då vi mår bra presterar vi också bättre.
Social hållbarhet är en viktig aspekt inom yrkesutbildningen. De studerande behöver förberedas för arbetslivet på ett sätt som inte bara är ekonomiskt hållbart, utan också tar hänsyn till samhällets behov och människors välbefinnande. Dessutom är de studerandes välmående under studietiden synnerligen viktigt. Social hållbarhet inom yrkesutbildningen är en komplex fråga som kräver samarbete mellan utbildningsanordnarna, arbetsgivarna och samhället i stort. Genom att fokusera på inkludering, relevans, hållbarhet och livslångt lärande kan vi skapa en mer hållbar framtid för alla.
Under seminariet koncentrerar vi oss på social hållbarhet ur den egna synvinkeln som en i arbetsgemenskapen samt ur de studerandes synvinkel. Olika projekt som jobbat med dessa frågor presenteras. Vidare håller Maria Sundblom Lindberg en föreläsning om ”Hållbart liv!” och Oa Lönnbäck avslutar dagen med att försöka få oss att se hopp, framtidstro och möjlighetstänk.
Närmare information om programmet hittar du under flikarna Program och Parallellprogram.
Målgrupp
Personalen inom yrkesutbildningen på andra stadiet
Kostnader
Fortbildningen är avgiftsfri. Deltagarna betalar resorna och lunchen.
Anmäl dig senast
Sista anmälningsdagen: 25.10.2024
Arrangörer
Huvudarrangörer är Regionförvaltningsverket och Strapets-projektet (Ledning av strategisk och pedagogisk verksamhet) som gällande den svenskspråkiga utbildningen koordineras av Yrkesakademin i Österbotten och finansieras av undervisnings- och kulturministeriet.
Seminariet är ett samarbete mellan Regionförvaltningsverket, Axxell, Folkhälsan Utbildning, Optima, Step, Yrkesakademin i Österbotten, Yrkesinstitutet Prakticum, Ålands yrkesgymnasium och Utbildningsstyrelsen.
Kontakt
Om programmet:
Carola Bryggman, carola.bryggman@avi.fi, tfn 0295 018 612
Om anmälan och annullering:
Heidi Henriksson, heidi.henriksson@avi.fi, tfn 0295 018 021