Tapahtuman oletuskuva

Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäivät

11.9.2024 10:00

Rokuan leirikeskus

Tervetuloa perinteisille Pohjoisen Suomen ympäristökasvatuspäiville Rokualle 11.–12.9.2024! Päivien teemana on tänä vuonna Paluu tulevaisuuteen

Luonnon kannalta tulevaisuuden toivotaan oleva usein sitä, mikä menneisyydessä on ollut hyvin. Miten meidän tulisi elää tässä päivässä? Miten pystymme ottamaan vastaan ja ymmärtämään tulevaisuudessa tapahtuvia muutoksia? Lisäämällä omaa tietoa ja ymmärrystä pystymme vastaamaan paremmin myös lasten ja nuorten ilmastoaiheisiin kysymyksiin ja pohdintoihin.

Kohderyhmä

Tapahtuma on suunnattu opetus- ja kasvatusalan, varhaiskasvatuksen ja nuorisotoimen henkilöstölle sekä kaikille ympäristökasvatuksesta kiinnostuneille

Ohjelma

Keskiviikko 11.9.2024

(8.15 

Yhteiskyyti lähtee Oulun linja-autoasemalta.)

9.00

Ilmoittautuminen alkaa, kahvit tarjolla (AVI tarjoaa)

10.00

Päivät alkavat

10.15

Tarkastelussa tulevaisuuden muuttunut ilmasto
Ilmastoyksikön päällikkö, Riitta Syvälä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

11.00

Keynote: Risto Isomäki

12.00–13.00

Lounas (omakustanteinen)

13.00

Työpajat

14.15–14.45 

Tauko (AVI tarjoaa kahvit)

14.45

Työpajat

16.00 

Työpajojen yhteenveto  

16.30 

Lopetus

17.30

Iltaohjelma ja päivällinen

Torstai 12.9.

9.00

Aloitus

9.15

Työpaja-awards

10.00–10.30

Kahvitauko (AVI tarjoaa)

10.30

Keynote: Luonnosta otetaan lupaa ja anteeksi pyytämättä: kohti ekososiaalisen omatunnon herkistämistä
Kasvatusfilosofian tutkija ja dosentti Jani Pulkki, Oulun yliopisto

11.30

Kiitossanat. Lopetus lounaaseen

(12.00

Yhteiskyyti lähtee)

Työpajat

Voit valita itsellesi kaksi työpajaa, joihin osallistut tilaisuuden ensimmäisen päivän iltapäivässä. Yksi työpaja kestää 1 h 15 minuuttia. 

Työpaja 1: Ihmisen ja luonnon kohtaaminen erityisopettamisen näkökulmasta
Vetäjät: Ammatillinen erityisopettaja Veli Mathlin ja opintoneuvoja Outi Rapeli, Ammattiopisto Luovi 
Kuvaus: Mikä merkitys kohtaamisella on ohjaustyössä? Miten kohdata opiskelija hänen omista lähtökohdista käsin? Pohditaan yhdessä.

Työpaja 2: Kiitollisuuden jooga
Vetäjä: Hannele Heinonen, lapsi- ja perhetyön diakoni, Oulunsalon seurakunta sekä joogaohjaaja, -opettaja ja -kouluttaja.
Kuvaus: Kiitollisuuden jooga on 75 minuutin pituinen harjoitus, joka sisältää meditaatiota, rentoutumista sekä lempeitä kokonaisvaltaisen Hathajoogan asentoja yhdistettynä runolliseen sanoitukseen. Harjoitus lisää yhteyttä omaan itseen ja luontoon sekä kiitollisuutta ympäröivää maailmaa kohtaan. Harjoitus sopii kaikille, eikä aiempaa kokemusta joogasta ei tarvita. 

Työpaja 3: Pyhiinvaellus Syvyyden kaivolle
Vetäjä: Seurakuntapastori Lauri Holma, Oulun tuomiokirkkoseurakunta
Kuvaus: Tervetuloa pyhiinvaellukselle! Patikoimme Syvyyden kaivolle, ja matkalla tutustumme pyhiinvaelluksen seitsemään avainsanaan. Osallistujat jaetaan kahteen ryhmään taustaorganisaationsa mukaan. Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen henkilöstön pyhiinvaelluksessa käytetään apuna eläinaiheisia pyhiinvaelluskortteja, jotka on tuottanut katsomuskasvatuksen tueksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Toiseen ryhmään kootaan osallistujat, jotka työskentelevät perusopetuksen myöhäisempien luokilla, toisella asteella sekä nuorisotoimessa. 

Työpaja 4: Paahderinteen pelastuspartio: näin hoidetaan uhanalaista luontotyyppiä
Vetäjä: Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Anni Koskela, Metsähallitus
Kuvaus: Työpajassa pääset tutustumaan siihen, mitä ovat uhanalaiset paahderinteet, ja miten niitä hoidetaan. Työpajassa kääritään hihat ja ryhdytään hommiin: tavoitteena on poistaa rinteestä männyntaimia, eli raivata aluetta avoimeksi. Paahderinteillä elelee harvinaisia ja uhanalaisia lajeja, mm. perhosia, pistiäisiä ja kovakuoriaisia, joiden säilymistä tehtävä työ turvaa. Varaa mukaan kelin mukainen vaatetus ja hanskat. Voit osallistua työpajaan joko koko iltapäiväksi tai vaihtaa välissä työpajaa.

Työpaja 5: Luupilla taidetta -työpaja
Vetäjät: Kehittäjäopettajat Anu Lassuri ja Anne Ylitalo, Heikinharjun Luontokoto
Kuvaus: Miltä luonto näyttää luupin läpi katsottuna? Mitä ajatuksia se herättää?
Työpajassa luonnon pieniä yksityiskohtia tarkastellaan luupin kautta, ja näitä pieniä tunteita ja ajatuksia herättäviä yksityiskohtia tallennetaan kuvaamalla. Kuvia täydennetään luomalla haikurunoja helppoa sanataiteen menetelmää käyttäen. Luontokuvista ja haikurunoista kootaan taidekirja.

Työpaja 6: Ulko-opejen toiminnallinen paja
Vetäjät: Ulko-opettajat Sanna Alalauri ja Tiina Nurmela
Kuvaus: Ulko-opejen työpajalla saatte ideoita ja vinkkejä suuntamysteerin tekemiseen sekä jokaisen oikeuksista. Lisäksi työpajalla annetaan vinkkejä pedagogisten pihapelejen hyödyntämiseen ulkona oppimisessa.

Työpaja 7: STEAM-tuunausta
Vetäjät: Kehittäjäopettaja Maikki Manninen, projektikoordinaattori Sanna Mäkelä ja opettaja Heikki Vimpari, Oulun kaupunki
Kuvaus: Värkätään tekoälyn avulla kestävyysteemainen ja kantaaottava tuote. Pajassa on mahdollisuus painaa erilaisia tuotteita, esimerkiksi kangaskassi. Jokainen voi valita painettavaksi juuri itselleen tarpeellisen tuotteen. 

Työpaja 8: Evoluutiopajat
Vetäjä: Elli Liimatainen& Margus Aigi, Jyväskylän yliopisto 
Kuvaus: Tule mukaan tutustumaan Evoluutiopajojen oppimateriaaleihin! Työpajan materiaaleissa yhdistetään tieteen, taidepohjaisten menetelmien, pelillistämisen ja toiminnallisen oppimisen keinoja luonnonvuorovaikutussuhteiden sekä evoluution opettamisessa kaiken ikäisille. Työpajassa pääset itse kokeilemaan nauttimaan ja oppimaan mm. vieraslajeista, symbioosisuhteista, suojavärityksestä sekä pölyttäjien ja kukkien välisestä vuorovaikutuksesta!

Työpaja 9: Entisen turvetuotantoalueen kestävä jatkokäyttö – tiedepolku
Vetäjä: Projektipäälliikkö Mervi Uusimäki, TUPAS-hanke, Oulun kaupunki
Kuvaus: Oulun kaupungin omistamalla alueella on käynnistynyt Turvetuotannosta poistuvien alueiden ennallistaminen ja kestävä jatkokäyttö -TUPAS-hanke. Hankkeessa ennallistetaan ja kunnostetaan kestävän jatkokäytön piiriin entisiä turvetuotantoalueita mm. Sanginjoen valuma-alueen Turvesuolla ja Miehonsuolla. Toimenpiteitä kohdennetaan myös virkistyskäyttö- ja opetusrakenteiden ja materiaalien toteutukseen. 

Tässä työpajassa ideoidaan alueelle toteutettavaa tiedepolkua, joka voi sisältää sekä fyysisiä että virtuaalisia kohteita. Tiedepolku tuottaa tietoa suon ja turvetuotannon historiasta, tapahtuvasta rakennemuutoksesta, nykyisestä ennallistamisvaiheesta sekä kestävästä jatkokäytöstä. Turvetuotantoalueen paluu tulevaisuuteen – mitä se voisi tarkoittaa, mitä siitä tulisi kertoa, miten sitä tulisi työstää? ”Suosta on moneksi!”

Työpaja 10: Kohti kestävää ja energiafiksua kuluttamista
Vetäjä: Tuuli Pohjola, Pohjois-Suomen energianeuvonta
Kuvaus: Kodin energiavalinnoilla on paljon merkitystä, sillä energian osuus suomalaisten hiilijalanjäljestä on yli puolet. Pohjois-Suomen energianeuvonta tarjoaa energia-aiheisia opetuskokonaisuuksia kouluihin ja järjestää teemaan liittyvän työpajan. Tarjolla on keskustelua ja kokeiluja, tavoitteena lisätä lasten ja nuorten tietämystä arjen energia-asioissa ja kasvattaa vastuullisia energiankäyttäjiä.

Majoitus

Rokuan leirikeskus

Majoitus varataan ilmoittautumislomakkeella. Majoitus ja tarjoilut laskutetaan tapahtuman jälkeen. Leirikeskuksessa on 18 neljän hengen huonetta ja 3 kahden hengen huonetta. Liinavaatteet eivät sisälly majoitukseen, vaan osallistujien on otettava ne itse mukaan. Lisäksi osallistujien on mahdollista majoittua ulkona telttakylässä omassa teltassa maksutta. 

Hinnasto:

 • 74,4 € Majoitus huoneessa ja tarjoilut*
 • 49,4 € Majoitus ulkomajoituksessa ja tarjoilut*
 • 34,5 € Lounaat ja päivällinen. Tämä vaihtoehto on esimerkiksi heille, jotka majoittuvat muualla, mutta osallistuvat lounaille ja iltaohjelmaan.
 • 23,1 € Pelkät lounaat. Tämä vaihtoehto on esimerkiksi heille, jotka majoittuvat muualla, eivätkä osallistu iltaohjelmaan.

*Tarjoilut sisältävät:

 • lounaat molempina päivinä
 • päivällinen keskiviikkona 11.9.
 • iltapala keskiviikkona 11.9.
 • aamiainen torstaina 12.9.

Aluehallintovirasto tarjoaa osallistujille kahvit päivien aikana. 

Hinnat sisältävät alv:n; tilavuokrat 24%, ruokailut ja kahvit 14% sekä 10% majoitus. 

Rokua Health & Spa -hotelli

Lisäksi olemme varanneet majoituskiintiön Rokua Health & Spa -hotellista. Kiintiö löytyy nimellä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Osallistujat varaavat ja maksavat majoituksen itse hotellin vastaanottoon. Varaukset voi tehdä puhelimitse 020 7819 200 tai sähköpostilla myynti@rokua.com. Mianitse varausta tehdessä, että se tehdään kiintiöstä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. 

Kiintiö on voimassa 11.8.2024 saakka. Tämän jälkeen huoneita on saatavana varaustilanteen mukaisesti.

Hinnasto:

 • 81 eur/hlö/vrk/2-hengen huoneessa
 • 121 eur/hlö/vrk/1-hengen huoneessa

Muut tiedot

Tilaisuus on maksuton. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Oulun yhteiskyydit on ajoitettu siten, että ehdit esimerkiksi näihin juniin: 

 • Keskiviikko 11.9., yöjuna 273 saapuu klo 8:06
 • Torstai 12.9., IC26 lähtee klo 13:33.

Jos jatkoyhteytesi lähtee siten, että et voi hyödyntää yhteiskyytejä, pyrimme järjestämään sinulle muun kyydin. Kerrothan tästä ilmoittautumislomakkeella.

Lisätietoja

Paula Ratava, paula.ratava@ouka.fi, p. 040 593 1963
Jussi Tomberg, jussi.tomberg@ouka.fi, p. 044 703 9186

Ilmoittautumiseen liittyvät tiedustelut:

Pirjo Jämsén-Ahonen, pirjo.jamsen-ahonen@avi.fi, p. 0295 018 545

Valitse haluamasi ilmoittautumisvaihtoehto
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen päättyy
Määrä

Lähitapahtuman ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen päättyy 25.8.2024 16:00

Määrä:


Ajankohta

Alkaa:   11.9.2024 10:00
Päättyy:   12.9.2024 11:30

Tapahtumapaikka

Rokuan leirikeskus

Salmisentie 300
91670 Rokua

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet