Tapahtuman oletuskuva

SYTTY 2025 - Etelä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät

7.10.2025 09:00

Original Sokos Hotel Vantaa

Lupa Syttyä!

Sytty on koko Etelä-Suomen alueen nuorisotyön toimialakenttää kokoava ajankohtaisiin asioihin keskittyvä koulutustapahtuma, joka mahdollistaa keskustelun, verkostoitumisen ja virkistymisen eri työmuotojen tekijöiden kesken. Tavoitteenamme on tarjota kaikille alan ammattilaisille mielekästä ohjelmaa. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää tapahtuman yhteistyössä Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden, Vantaan NMKY:n sekä alueella toimivien nuorisotyön aluekoordinaattorien kanssa.

Ilmoittaudu mukaan sivun alareunan linkin kautta. Ilmoittautuminen on sitova. Tapahtumaan mahtuu 160 henkilöä. 

Tapahtuman teemana on tänä vuonna "Turvallisten yhteisöjen rakentaminen"

Ohjelma 

Tiistai 7.10. Kokoustila Puistola (1-4)

09.00 Ilmoittautuminen alkaa, aamukahvi

10.00 Tervetuloa nuorisotyöpäiville

  • Marja-Liisa Keski-Rauska, johtaja, opetus- ja kulttuuritoimi, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
  • Hanna Hänninen, nuoriso- ja yhteisöpalvelujohtaja, Vantaan kaupunki 

10.20 Musiikkiesitys Vaskivuoren lukio, Vantaa 

10.30 Käytännön asiat, turvallisemman tilan periaatteet 

  • Juontajat Iisa Karsten, vastaava työpajaohjaaja ja Henri Koskinen, etsivän nuorisotyön koordinaattori

10.45 Paneelikeskustelu: Turvallisempi Vantaa - miten luoda turvallisuuden tunnetta Suomen turvattomimpaan kaupunkiin?

Juontaja: Marika Ahola, järjestöpäällikkö, YMCA Vantaa - Vantaan NMKY ry 

  • Hyvän arjen rakentajat, Katja Laamanen, Amanda Leppänen, Helsinki Missio 
  • Nuorisotyö raiteilla NTR, Heidi Tikka, erityisnuorisotyöntekijä, Vantaa 
  • Myönteisen erityiskohtelun työ, Emilia Henttonen, MEK-työntekijä 
  • Segregaatio-ohjelma, Hannu Rusama, nuorisopalveluiden johtaja 
  • GettoGym (irti katujengeistä) Charlotte Pettersson, projektivastaava, valmentaja 
  • NAP -vapaa-ajan toiminta, Nuorten aikuisten palvelut)suunnattu 16.-29-v, Vantaa, Satu Pesonen, Joel Saikkonen + nuori

11.45 Lounas Tulisuudelma

12.45 Ajankohtaista, Henni Axelin, johtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö

13.30 Ohjeistus iltapäivään ja iltaohjelmaan

13.45 Turvallisten yhteisöjen rakentaminen / keskustelu jatkuu 

  • Turvallinen etsivä nuorisotyö. Fasilitoimassa Miikka Piiroinen, Into ry  Luvassa pohjustusta ja tietoa aiheesta suoraan kentältä sekä Into:lta. Pohjustusten jälkeen luvassa työskentelyä pienryhmissä aiheen ympärillä.Vastauksia pyritään hakemaan ainakin seuraaviin kysymyksiin: Mitä hyvä huomioida työturvallisuudessa? Mitä tietoa meillä on aiheesta? Miten voimme taata meille ja nuorelle turvallisen kohtaamisen? 
  • Ammattilaistärskyt työpajavalmentajille - Turvallinen työpajatoiminta.  Tervetuloa mukaan työpajavalmentajien ammattilaistärskyille. Tärskyillä syvennymme SYTTY-päivien Turvallisuus-teemaan oman työmuotomme näkökulmasta.Tilaisuuden avaa Into ry:n työpajatoiminnan asiantuntija Elina Perälä. Alustuksen jälkeen jatkamme keskustelua pienryhmissä sekä jaamme kokemuksia ja hyviä käytäntöjä turvallisuuteen liittyen. Treffit tarjoavat mahdollisuuden verkostoitua, saada vertaistukea ja syventää omaa ymmärrystä turvallisesta työskentelystä nuorten kanssa. Tule mukaan vaihtamaan ajatuksia ja rakentamaan yhdessä entistä turvallisempaa arkea työpajatoimintaan! 
  • Sanat rakentavat työtä - yhdessä sanoittamassa koulunuorisotyötä. Kouluilla ja oppilaitoksissa tehtävä nuorisotyö, fasilitoimassa Nuoskan asiantuntijat Essi Helin ja Veronica Hellström Juveniasta sekä Armi Itätalo Opinkirjosta. Koulu- ja oppilaitosnuorisotyö kulkee nuorten rinnalla heidän arjessaan ja toimii keskeisenä tukena nuorten osallisuuden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden vahvistamisessa kouluyhteisöissä. Mutta miten tätä työtä sanoitetaan? Miten määritelmät ja kirjaukset voivat vahvistaa nuorisotyön asemaa ja mahdollisuuksia toimia osana koulujen hyvinvointityötä ja kouluyhteisöjen rakentajana? Tässä työpajassa testataan ja työstetään Nuoskan kehittämistyössä muotoiltuja koulu- ja oppilaitosnuorisotyön määritelmiä ja sanoituksia. Tervetuloa mukaan työpajaamme keskustelemaan, kommentoimaan ja kehittämään yhdessä! Työpajassa on tervetullutta työskennellä sekä suomeksi että ruotsiksi.
  • Alueilla ja tiloilla tehtävä nuorisotyö, Marika Ahola ja Annika Bäck.Tule keskustelemaan ja jakamaan ajatuksia turvallisesta nuorisotyöstä tiloilla ja alueilla.Tavoitteena on hyvien käytäntöjen jakaminen ja uusien näkökulmien löytäminen. Keskusteluista nousseista teemoista tehdään kooste, jonka osallistujat saavat mukaansa.
  • Esihenkilöiden hyvinvointipysäkki. Keskustelua ohjaa työyhteisövalmentaja Eppu Sorell, jolla on parinkymmenen vuoden kokemus nuorisotyön maailmasta asiakastyöstä johtamiseen sekä työmuodon ja työyhteisön kehittämiseen: Johtajan oma hyvinvointi heijastuu myös työyhteisöön muokaten sen kulttuuria. Työn tuloksellisuus edellyttää laadukasta ajattelua. Ihmissuhdealoilla asiakastyöstä välillisesti nouseva tunnekuorma haastaa myös johtajia. Entä kuinka osoittaa toiminnan vaikuttavuus ja merkitys heikosti luvuiksi taipuvan työmuodon edustajana? Tapaamisessa tutkimme ihmissuhdetyön johtamisen ilmiöitä, sekä löydämme työkaluja kestävään ja innostavaan työn arkeen alustusten ja vertaiskeskustelujen kautta.

Iltapäiväkahvit ja tauko, sopivaan saumaan vetäjän ryhmittämänä 

15.30 Majoittuminen

Vapaa-aikaa

19.00-21.30 Iltaohjelma: Nuorten musiikkiesityksiä ja pientä purtavaa, kulttuuritehdas Vernissa, Tikkurilantie 36, Vantaa

 

Keskiviikko 8.10. Kokoustila Puistola

9.00 Huomenta toiseen päivään

  • Päivän käytännön sanat

9.15 Nuorten väkivallan yhteisöulottuvuudet, Antti Kivijärvi, erikoistutkija, nuorisotutkimusseura

10.00 Siirtyminen rinnakkaisseminaareihin

10.15 Rinnaikkaisseminaarit:

  • Mitä nuorisorikollisuus kertoo meistä – Suomen ja Ruotsin erot Seminaarissa perehdytään nuorisorikollisuuteen Suomessa ja Ruotsissa sekä maiden välisten erojen taustalla vaikuttaviin tekijöihin. Tarkastelemme, millaisia toimintamalleja Ruotsissa on kehitetty nuorisotyön tueksi ja pohdimme, miten niitä voisi soveltaa myös Suomessa ennaltaehkäisevän työn vahvistamiseksi. Lisäksi seminaarissa käsitellään rikoksilla ja väkivallalla oireilevien nuorten tukemista osana nuorisotyötä sekä sitä, miten nuorisorikollisuudesta tulisi puhua ammattilaisten kesken ja julkisuudessa nuorisotyön näkökulmasta. Ruotsin esimerkkejä ja turvaverkkohankkeen näkökulma, Siiri Uino, nuorisotyön suunnittelija, turvaverkkohanke, Suomen YMCA ry
  • Psykologisen turvallisuuden ja anonymiteetin tuoman turvallisuus/turvattomuus - mitä on tehtävissä? Joosua Valkeakunnas, tiimipäällikkö, Sekasin Gaming, Mieli ry 
  • Yhdenvertaisuus + Osallisus = Turvallisuus, Yhdenvertaisuuden nuorisoalan osaamiskeskus, yhteyshenkilöt projektisuunnittelija Maija Mahon, projektipäällikkö Laura Kalervo. Havaintoja Etelä-Suomen alueen nuorisotyön ilmiöistä. Ratkaisumallien jakamista siitä, miten yhdenvertaisuus ja osallisuuden kokemus tuovat turvallisuutta nuorisotyöhön.
  • Nuorten väkivaltaistuneet asenteet ja radikalisoituminen/ Diakonissalaitoksen Exit-toiminta ja Radikaalisti sovussa nuorille -hanke. Tervetuloa osallistumaan tietoja ja tekemistä sisältävään työpajaan/rinnakkaisseminaariin, jossa käsitellään nuorten väkivaltaistuneita asenteita ja radikalisotiumisen kysymyksiä. Työpajan tavoitteena on tarjota ymmärrystä ja käytännön työkaluja näiden ilmiöiden havaitsemiseen ja kohtaamiseen.Työpajassa käsitellään mm.: väkivaltaistuneiden asenteiden ja radikalisoitumisen taustatekijöitä sekä ilmentymiä; ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja interventioita; nuorten tukemista ja ohjaamista kohti positiivisia ratkaisuja; yhteistyön merkitystä eri toimijoiden välillä.Työskentelymme perustuu osallistujien esiin nostamiin ja tunnistamiin hankaliin kysymyksiin.Työpajan aikana osallistujat pääsevät jakamaan kokemuksiaan ja oppimaan toisiltaan. Matti Cantell, Diakonissalaitos. 
  • Hyvän arjen rakentajat - kaupunki ja järjestötoimijat yhteistyössä alueiden hyväksi. Yhteiskehittämiseen ja jatkuvaan dialogiin pohjautuva uudenlainen auttamisen aluemalli, jolla voidaan lisätä ihmisten hyvinvointia, ehkäistä ulkopuolisuutta ja syrjäytymistä sekä vähentää siitä aiheutuvia inhimillisiä ja yhteiskunnallisia haittoja, Ulla Nord, Sohlberg säätiö 

11.45 Lounas Tulisuudelma

12.45 Merkityksellistä työtä - Sisäinen motivaatio jaksamisen ja hyvinvoinnin lähteenä, Frank Martela, filosofi, tietokirjailija

13.45 Päätössanat

  • Palautteen täyttö, ESAVI:n ajankohtaiset, seuraavan vuoden päivät

14.00 Lähtökahvit, kotiinlähtö

* Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia

Muut tiedot

Tilaisuus on maksuton, aluehallintovirasto tarjoaa lounaat ja iltapäiväkahvit.

Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskuluistaan. 

Tiistain iltaohjelma on vain ennakkoon ilmoittautuneille. Iltaohjelma Kulttuuritehdas Vernissassa (ei illallista).

Jos suunnitelmissa on yöpyä tapahtumapaikalla (Sokos hotel Vantaa, jokainen varaa itse), niin tarvittaessa voitte käyttää hotellivarauksessa varauskoodia "BSYTTY2025" 

Sokos Hotels Myyntipalvelu Puhelin: +358 300 870 000/yksittäiset huonevaraukset Sähköposti: sokos.hotels@sok.fi 

Huonevaraukset tulee tehdä 30.9.2025 klo 18.00 mennessä. 

Standard yhden hengen huone 135,52€/huone/yö

Standard kahden hengen huone 156€/huone/yö

Huoneet ovat varattavissa hotellin varaustilanteen mukaan.

Lisätietoja

etunimi.sukunimi@avi.fi

Ylitarkastaja Mari Kanerva, p. 0295 016 560

Ylitarkastaja Ann-Christin Mitts, p. 0295 016 168

Johdon sihteeri Kirsi Pekkanen, p. 0295 016 557

 

Lämpimästi tervetuloa! 

 

Valitse haluamasi ilmoittautumisvaihtoehto
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen päättyy
Määrä

Lähitapahtuman ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen päättyy 30.9.2025 16:00

Määrä:


Ajankohta

Alkaa:   7.10.2025 09:00
Päättyy:   8.10.2025 15:00

Tapahtumapaikka

Original Sokos Hotel Vantaa

Hertaksentie 2
01300 Vantaa

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet