Vihapuhe ja digitaalinen väkivalta ovat ilmiöitä, jotka ovat yleistyneet huolestuttavasti viime vuosina. Ne voivat aiheuttaa syvää henkistä kärsimystä ja jättää pysyviä arpia. Vihapuhe voi ilmetä loukkaavina kommentteina, uhkauksina tai syrjintänä, ja se voi kohdistua yksilöihin tai ryhmiin heidän taustansa, uskontonsa, sukupuolensa tai muun ominaisuutensa perusteella. Digitaalinen väkivalta puolestaan kattaa kaikenlaisen häirinnän, uhkailun ja kiusaamisen, joka tapahtuu verkossa.
Erityisesti nuoret miehet ovat avainasemassa näiden ilmiöiden ehkäisyssä ja torjunnassa. Heidän tunne- ja vuorovaikutustaitojensa vahvistaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta he voivat oppia käsittelemään tunteitaan rakentavasti ja kunnioittamaan muita. Tunne- ja vuorovaikutustaidot auttavat tunnistamaan ja hallitsemaan omia tunteitaan, ymmärtämään toisten tunteita ja rakentamaan terveitä ihmissuhteita.
Tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen on tärkeää saada ohjausta ja tukea. Tämä voi tapahtua kouluissa, nuorisotyössä, harrastuksissa ja kotona. Avoin keskustelu, roolimallit ja positiivinen palaute ovat avainasemassa. Kun nuori oppii ilmaisemaan itseään rakentavasti ja kunnioittavasti, hän voi olla esimerkki muille ja edistää myönteistä muutosta yhteisöissään.
Meidän kaikkien vastuulla on luoda ympäristö, jossa vihapuhe ja digitaalinen väkivalta eivät saa jalansijaa. Yhdessä voimme tukea nuoria kasvamaan empaattisiksi, vastuullisiksi ja kunnioittaviksi aikuisiksi, jotka rakentavat turvallisempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.
Webinaarisarjan osat ovat:
3.4. Konkreettisia työkaluja väkivaltaa kokoneen ja tehneen kohtaamiseen
10.4. Asenne- ja mediakasvatus, väkivallan kohtaaminen työssä
Kohderyhmä
Liikuntatoimen, nuorisotoimen, kirjastotoimen, opetustoimen, opiskelu- ja sosiaalihuollon henkilöstö sekä muut asiasta kiinnostuneet, kuten urheiluseurat, kulttuuritoimijat, nuorisojärjestöt ja muut harrastustoimintaa järjestävät yhteisöt.
Ohjelma
12:15 | Tervetuloa tilaisuuteen! Itä-Suomen aluehallintovirasto |
12:17 | Vihapuhe: ilmiö, vaikutukset ja puhetavat, professori Tuija Saresma, Itä-Suomen yliopisto |
13:00 | Digitaalinen väkivalta, väkivaltatyön asiantuntija Ella Granström, Naisten Linja |
13:30 | Nuorten miesten tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistuminen, hanketyöntekijä Petrus Siltala, Tunnekundi-hanke, Poikien talo Loisto Setlementti ry |
14:00 | Tilaisuus päättyy |
Muut tiedot
Tilaisuus on maksuton. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia. Koulutus järjestetään Microsoft Teamsilla ja tilaisuutta ei tallenneta.
3.4.2025 järjestetään webinaarisarjan ensimmäinen osa Konkreettisia työkaluja väkivaltaa kokeneen ja tehneen kohtaamiseen. Ilmoittautumiset 2.4. klo 16.15 mennessä osoitteessa: https://eventilla.avi.fi/event/PoD49
Lisätietoja
Lauriina Aninko-Takkunen, suunnittelija liikuntatoimi
Tapio Niskanen, ylitarkastaja liikuntatoimi
Laura Oksanen, ylitarkastaja nuorisotoimi
Virpi Launonen, ylitarkastaja kirjastotoimi
etunimi.sukunimi(at)avi.fi