AKK-mässan. Varje symbol räknas - Empowerment genom AKK

20.11.2024 13:00

Webbinarium

enlighet med Barnkonventionsdagen den 20.11 och temaveckan "Varje barn har rätt att lära sig", bjuder vi in till ett webbinarium om alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Genom att samla användare, familjer, lärare och forskare belyser detta webbinarium hur AKK stödjer barnets rätt till kommunikation och lärande.

Målet är att bredda din förståelse för AKK:s viktiga roll i att öppna upp för inkluderande utbildningsvägar och stärka varje barns möjlighet till självuttryck och delaktighet. Genom tankeväckande föreläsningar och interaktiva workshoppar utforskar vi den senaste teknologins inverkan på AKK och hur den kan bidra till att förverkliga barnets rättigheter. Välkommen till en eftermiddag där vi tillsammans utforskar hur AKK kan vara en kraftfull resurs i barnets lärande och utveckling. 

akk-massan-2024-varje-symbol-raknas-1.png

Under webbinariet diskuteras både hur vi tar emot och hur vi uttrycker oss med hjälp av AKK. Vi visar hur AKK kan bli en naturlig del av vardagen och hur det kan vara ett fantastiskt stöd för alla. AKK bidrar till trygghet och självkänsla genom behovsanpassade lösningar som ritberättelser, visuellt stöd och annat visuellt material. 

 
Mål 

  1. Förstärka självbestämmande med AKK: belysa hur AKK stöder gruppens växelverkan och främjar individens självbestämmande i olika åldrar.  

  1. Fördjupad AKK-kunskap, praktiska målsättningar och verktyg: Vi strävar efter att erbjuda fördjupade insikter och praktiska tillämpningar av AKK. 

  1. Erfarenhetsperspektiv på AKK: belysa praktiska erfarenheter från vardagen ur olika perspektiv (brukare, personal och familjemedlemmar), för att illustrera AKK:s omfattande inverkan och potential. 

  1. Ge deltagarna insikt i de utmaningar och lösningar som finns inom AKK. 

 

Målgrupp

Mässan riktar sig till alla som är intresserade av AKK och tillgänglighet. Både de som redan har erfarenhet av AKK och de som är nya inom området är välkomna. 

 

Program

13:00-13:10 Inledning: Om AKK-mässan
13:10-13:50

Från Kaos till Klarhet – Tydliggörande pedagogik och visuell kommunikation som ett medel för att skapa empowerment, delaktighet och växande för individen.

Louise Ardoris, pedagog och författare 

13:50-14:00 Paus och förflyttning till parallella sessioner 
14:00-14:45 Parallella sessioner (välj ett program i samband med anmälningen till mässan)
14:45-15:00 Paus och förflyttning 
15:00-15:45

Vår resa med AKK, livet med det otalade språket

Sofie Hed 

15:45-16:00 Avslutning 

 

Parallella sessioner

I samband med din anmälning kan du välja ett av programmen nedan. 

1. Vi kan bidra med mera trygghet, jämlikhet och samspel i grupperna

Utbildare: Siv-Britt Häggman, sakkunnig inom visuellt stöd Folkhälsan med Karin Nordmyr från småbarnspedagogiken.   

Beskrivning: Symboler och visuellt stöd runtom oss har visat sig vara en viktig del i både barns, vuxnas och äldres vardag. Vad kan vi göra, hur kan vi göra det och varför gör vi det?   
Hur kan vi komma igång / komma vidare med visuellt stöd i våra grupper?  
Erfarenheter från våra träffar både ur vårt och pedagogens perspektiv. 

Målgrupp: Personal inom småbarnspedagogik, förskola och övriga intresserade av symbolstöd i vardagen. 

Typ av workshop: Föreläsning med gemensam diskussion kring tips och trix, material och erfarenheter med visuellt stöd i vardagen. 

2. Samtala och lösa problem med ritprat

Utbildare: Helen Göransson, pedagog. Sahlgrenska universitetssjukhuset Dart, kommunikationsstöd och digital delaktighet

Beskrivning: För många med kommunikativa och kognitiva svårigheter är det en utmaning att förstå känslor, sociala regler och hur andra människor tänker. När vi använder ritprat gör vi samtalen och lösningarna på problem synliga. Vi ger en bild av det som vi annars endast pratar om, med hjälp av papper, penna bilder och appar. 


Målgrupp: Workshop är för dig som möter personer i behov av TSS (Tecken som stöd). 


Typ av workshop: Inspirationsföreläsning med övning. Ha med papper och penna. 

3. Pigg som en mört och modig som ett lejon  

Utbildare: Eivor Larpes, hörselpedagog, Valteri Skilla 

Målgrupp: Workshop är för dig som möter personer i behov av TSS (Tecken som stöd). 


Beskrivning: TSS innebär tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Det är en metod för att stödja kommunikation. TSS kan användas tillsammans med talet som stöd för språkutvecklingen.  


Typ av workshop: Under denna workshop lär du dig via ramsor och sånger ett antal tecken som du har nytta av i din vardag. Frågeord, adjektiv, färger, känslor, mat och dryck, djur, verb är områden vi tar upp. Välkommen med! 

 4. Det pedagogiska samarbetet  

Utbildare: Louise Ardoris, pedagog och författare 

Beskrivning: Att omsorgspedagogik är spännande och viktigt är många överens om. Vi är också oftast överens om att samarbete är helt avgörande för att personen med funktionsnedsättning ska lyckas och ha det bra. När vi ska samarbeta runt en person är det dock vanligt att perspektiv, preferenser, roller och positioneringar krockar, och våra egna svårigheter och tillkortakommanden blir tydliga. Hur kan vi hitta sätt att samarbeta och röra oss framåt tillsammans med personen vars omsorg vi ansvarar för? 

Målgrupp: Riktar sig till dig som samarbetar runt en eller flera personer med funktionsnedsättning, som t.ex. omsorgsverksamhet, skola eller fritidsverksamhet. Anhörigperspektivet är också mycket välkommet! 

Typ av workshop: Föreläsning och övningar. Dialog och frågor i slutet.  

 

Övrig information

Fortbildningen är avgiftsfri

Här hittar du mera information om AKK-mässan

Arrangör är Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet, Folkhälsan, FDUV, Valteri/Skilla, Lärum och Datero 

Anmäl senast 18.11.2024.

Anmäl dig här

 

Om programmet: 
IKT-pedagog Fredrik Åman, fredrik.aman@avi.fi, tfn 0295 018 619

Om anmälan: 
planerare Camilla Lillås, camilla.lillas@avi.fi, tfn 0295 018 262

Tekniskt stöd:
kommunikatör Oskar Karlsson, oskar.karlsson@avi.fi, 0295 018 071

Evenemangets tidpunkt

Börjar:   20.11.2024 13:00
Slutar:   20.11.2024 16:00

Evenemangets plats

Webbinarium


Arrangör

Svenska enheten för bildningsväsendet

svenskaenheten@avi.fi